2020 is een jaar geworden waar Omroep Brabant met trots op terugkijkt

Ondanks en dankzij corona draaide Omroep Brabant op volle kracht in 2020. Via liveblogs, nieuwsupdates online, op de radio en televisie werden Brabanders voorzien van het laatste nieuws rondom corona. Daarnaast zorgde Omroep Brabant ook voor verbinding, ontspanning, troost, advies
en een luisterend oor in 2020. Zo was Omroep Brabant te vinden in de hele provincie met nieuws van om de hoek of bij bijzondere initiatieven van Brabanders. Dat dit zeer gewaardeerd werd bleek uit de vele reacties die ons bereikten. In vele opzichten is 2020 een jaar geworden waar Omroep
Brabant trots op kan terugblikken.

Online

Online, via de website en apps, is Omroep Brabant in 2020 ruim 330 miljoen keer bezocht. De maanden maart en april waren de uitschieters. Niet verrassend, want tijdens deze twee maanden was Brabant even het middelpunt van Nederland. Het coronavirus greep toen vooral in onze provincie om zich heen.

In mei zijn de app en website van Omroep Brabant in een nieuw jasje gestoken. Een fris uiterlijk waarmee Brabanders nog beter geïnformeerd worden over al het nieuws uit de eigen regio. Sinds de lancering van de nieuwe apps steeg het aantal maandelijkse gebruikers naar ruim 475 duizend.

Online heeft de samenwerking van de regionale omroepen met de NOS in 2020 een impuls gekregen. Via Bureau Regio verschenen elke dag verhalen van Omroep Brabant op web en apps van de NOS en sinds kort is het ook mogelijk om artikelen van Omroep Brabant via deze platformen te zien.

Radio

Ook met radio heeft Omroep Brabant een groot deel van het Brabantse publiek weten te bereiken. Gemiddeld werden ruim 240 duizend luisteraars per week bereikt.

Niemand minder dan Guus Meeuwis zong in april in het radioprogramma ‘Graat & De Laat’ zijn nummer ‘Brabant’ voor iedereen in onze provincie. In de eerste weken van de coronacrisis hadden Jordy Graat en Christel de Laat tijdens hun radioshow luisteraars opgeroepen om het nummer mee te zingen zolang de crisis duurde. Toen Guus Meeuwis hoorde van deze nieuwe traditie, besloot hij naar de studio te komen om alle Brabanders een hart onder de riem te steken.

Een ander initiatief dat ontstond tijdens de coronacrisis is Hart voor de zorg / horeca / transport. Elke vrijdag werd een beroepsgroep een uur lang in het zonnetje gezet.

Na jaren afwezigheid was de ‘Top 900’ weer terug bij Omroep Brabant: de zoektocht naar de 900 mooiste liedjes volgens Brabanders. Dat dit werd gewaardeerd was te zien aan de luistercijfers: het marktaandeel steeg naar maar liefst 8.4 in augustus. Ook de themaweek ‘Het gevoel van de jaren 80’ zorgde voor goede luistercijfers. Omroep Brabant werd in de leeftijdsgroep 50 jaar en ouder op een haar na de best beluisterde radiozender in Brabant.

TV

Via de televisiezender van Omroep Brabant werden per maand ruim 800 duizend Brabanders bereikt. Traditioneel werd met carnaval in februari het hoogste bereik behaald: bijna 1.1 miljoen Brabanders keken die maand naar de televisiezender. Door het begin van de coronacrisis in Brabant bleef het maandbereik in maart hoog met ruim een miljoen kijkers. Brabant Nieuws haalde in maart het hoogste maandbereik van het hele jaar.

Door corona lag er veel stil in Brabant en kon Omroep Brabant geen verslag doen van de vele festivals en evenementen die Brabant rijk is. Ook ’t Brabants Buske kon niet uitrijden tijdens de eerste lockdown, maar ging ‘virtueel’ rijden en kwam vanuit de studio. De documentaire Het Verhaal van Boekel liet zien hoe het zwaar getroffen dorp Boekel de draad weer langzaam oppakte. In de documentaire De Drie Koningen blikten de drie burgemeesters van de veiligheidsregio Brabant terug op de zware en emotionele periode van begin maart. Positief getest liet de piek van de coronacrisis zien vanuit het perspectief van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis. Het was niet alleen corona wat de klok sloeg. Omroep Brabant deed live verslag van de première van nieuwe Aquanurashow in de Efteling en in Lekker van Streek ging kok Danny Jansen op zoek naar de lekkerste smaken van de Brabantse streken.

Naast online wordt ook op televisie nauw samengewerkt met de NPO en is het Brabantse nieuws elke werkdag ook op NPO 2 te zien in het programma ‘NOS Journaal Regio’. Na dit nieuwe journaal zijn er nog meer programma’s van Brabantse bodem op de landelijke televisie te zien, om te beginnen ‘Merlijn over de Grens’.

Social Media

Instagram is, net als vorig jaar, de grootste stijger. In 2020 is Omroep Brabant begonnen met het ‘labelen’ van berichten in de tijdlijn; volgers zien op de afbeelding de herkenbare Omroep Brabant-pointer, met daarboven een titel. Ook de videovormgeving is aangepast – met succes: voor het eerst sinds begin 2018 werd aan het eind van 2020 de kaap van 2.000.000 views nog eens overschreden. Dat is mede te danken aan de nieuwe vormgeving; daarin is onder andere meer ruimte voor een duidelijke titel, waardoor de kijker meer getriggerd wordt om te blijven kijken. Net als Instagram, maakte ook YouTube een flinke ontwikkeling door. Een ontwikkeling van formaat, want na een decennia is Omroep Brabant gestopt met het automatisch doorplaatsen van video’s naar YouTube. In plaats daarvan worden video’s handmatig geüpload en voorzien van een goede titel, beschrijving, thumbnail en tags om de video meer op te laten vallen bij de kijkers en de YouTube-algoritmes. Dit is nog maar het begin, want in 2021 worden er nog veel meer zichtbare en onzichtbare stappen gezet naar een goed functionerend Omroep Brabant-YouTubekanaal. Ook op Facebook nam het aantal vind-ik-leuks (iets) toe ten opzichte van een jaar eerder, maar het aantal volgers op Twitter is gestagneerd.

Helemaal nieuw is Omroep Brabant op TikTok, een socialemedia-app waarmee korte muziekvideo’s gemaakt en gedeeld kunnen worden. Het platform beleefde in 2020 een enorme groei wereldwijd – ook in Nederland. Tijdens carnaval 2020 is Omroep Brabant gestart met een aantal filmpjes vanuit het Fijnfisjeniecafé, in de maanden daarna hebben studenten van de FHJ in Tilburg zich erover bekommerd. In 2021 wordt TikTok voortgezet, maar er wordt nog nagedacht over de precieze invulling.