Geheugen effecten verstoren onderzoeksresultaten
Ondanks het feit dat de lengte van een reclamespot zo’n belangrijke rol speelt, is er toch weinig onderzoek over beschikbaar. Dat komt omdat geheugeneffecten, specifiek merkgebruik of reclame exposure in het verleden zo’n grote beïnvloedende rol spelen. Het is ‘niet mogelijk om deze effecten helemaal uit te sluiten tenzij er een onderzoek gedaan wordt voor een totaal nieuw merk’. Work Research heeft een onderzoeksopzet bedacht die dit probleem omzeilt.
Onderzoeksopzet
Voor vier verschillende nog niet in Engeland bekende merken zijn per merk vier creatieve executies bedacht (drie emotioneel en één rationeel). De verschillende video reclamespots zijn door een professioneel creatief reclameteam ontwikkeld. Vervolgens werden van iedere reclamespot drie verschillende lengtes gemonteerd: lang (60 seconden), medium (30 seconden) en kort (10, 6 of 5 seconden). Wat betreft effecten werden naast spontane en geholpen merkbekendheid nog twee afzonderlijke factoren onderzocht:
- Bewuste merkhouding: het beoordelen van het merk met behulp van statements om te meten wat mensen bewust denken en herinneren van een merk
- Onbewuste merkhouding: door het meten van de IRT (Implicit Reaction Time). Hoe korter de reactietijd van de respondent op de merkhouding statements is, hoe sterker de houding ten opzichte van dat merk is.
De helft van alle respondenten werden na een aantal dagen opnieuw ondervraagd om te kijken hoe lang de effecten werkzaam blijven.