De meest gebruikte website banner formaten

Banners worden gebruikt om een merk visueel onder de aandacht te brengen. Banner formaten zijn hierin erg belangrijk. Website banners worden al jaren ingezet op goed bezochte sites en zo ook bij Omroep Brabant. Door de jaren heen zijn de juiste formaten van banners steeds duidelijker geworden. Adverteren via banners is erg goed meetbaar, daarom wordt er inzicht gegeven over welke banner formaten goed werken en welke juist niet.

standaard-banner-formaten

Display advertenties

Display advertenties zijn een vorm van online reclame. Het zijn banners op websites van merken, die doorgaans hun naamsbekendheid willen vergroten. Door bijvoorbeeld met een banner op de homepagina van Omroep Brabant te verschijnen, bereik je veel publiek. Het eerste wat de lezer ziet wanneer ze de website openen, is de banner aan de bovenkant van de pagina.

Display advertenties zijn in verschillende vormen en formaten beschikbaar. Een aantal voordelen van display advertenties zijn:

  • Display advertenties zijn erg flexibel. Ze worden ingezet in verschillende formaten
  • Jouw doelgroep wordt heel bewust benaderd
  • De resultaten zijn goed meetbaar
  • Display advertenties zijn erg dynamisch. De opmaak is volledig aan jou
  • Display advertenties kunnen volledig gepersonaliseerd worden

Standaard banner formaten

  • Leaderboard
  • Mobile leaderboard
  • Medium rectangle
  • Large rectangle
  • Square
  • Skyscraper
  • Wide skyscraper
  • Half page

Leaderboard

Leaderbord banners zijn banners die aan de bovenkant van webpagina’s staan weergegeven.. Deze leaderboard banners zijn veelvoorkomende banners op het internet. De banner formaten van een leaderboard zijn 720×90 pixels. Wanneer je toch een grotere leaderboard banner wil, dan kun je kiezen voor 920×90 pixels.

 

Mobile leaderboard

Banners op mobiele websites verschillen in formaten van banners op desktop websites. Het juiste formaat banner voor een leaderboard op mobiel is 320×50 pixels. Omdat mobiele websites in aanzicht vaak kleiner zijn vult dit formaat niet het hele scherm met jouw banner, wél de gehele breedte.

 

Medium rectangle

De medium rectangle is het meest voorkomende formaat banner. Maar liefst 38% van de online banners bestaat uit dit formaat. De afmetingen van een medium rectangle is 300×250 pixels.

 

Square

De vierkante banners zie je regelmatig voorbij komen in de zij-balk van websites. De formaten van deze vierkante banners zijn 250×250 pixels, of de wat kleinere variant in de afmeting 200×200 pixels.

Large rectangle

De grotere variant van de populaire medium rectangle is de large rectangle. Deze opvallende vierkante banner heeft een formaat van 336×280 pixels. Toch wordt er vaker voor het kleinere broertje van de large rectangle gekozen, omdat op websites dit formaat gepaster wordt gevonden. Wanneer je met jouw display advertenties toch groter wil uitpakken, dan is de large rectangle hier zeker geschikt voor.

 

Skyscraper

De skyscraper klinkt indrukwekkend en het banner formaat doet zijn naam eer aan. Deze grote banners worden bijna altijd ingezet op de zijkant van websites. De skyscrapers hebben een grote afmeting van 120×600 pixels.

 

Brede skyscraper

De skyscraper heeft een nóg grotere variant in de gelederen. Waar de skyscraper een afmeting heeft van 120×600 pixels, neemt de brede skyscraper maar liefst 160×600 pixels in beslag. Hiermee val je zeker op bij de lezer.

 

Half page

De half page banner is precies wat de naam zegt. Met deze banner bedek je de halve pagina van een website. De afmeting van deze half page banner is 300×600 pixels.

Let op!
Bij Omroep Brabant worden enkele van de eerder genoemde banner formaten ingezet. Dat is heel bewust, omdat het nieuws bij ons de hoogste prioriteit heeft. Banner formaten zoals
‘half page’ zijn dan ongeschikt. Omroep Brabant maakt veel gebruik van deze verschillende formaten; leaderboard, medium rectangle, square en skyscraper. Voor de mobiele app wordt mobile leaderboard gebruikt.

Ontdek de mogelijkheden bij omroep brabant

banner-afmeting-website

Afwijkende banner afmetingen

Het wordt je niet overal verplicht om met bovenstaande banner formaten te werken, maar je maakt het jezelf wel makkelijker. Grote platformen als Google Display Network werken alleen met vereiste formaten. Wanneer je hiervan afwijkt is de kans aanwezig dat jouw banner niet geplaatst kan worden via meerdere kanalen. In 2021 werd 90% van de banners gevormd door slechts vier formaten; Leaderboard, Mobile leaderboard, Medium-rectangle en de brede Skyscraper.

Houd rekening met de pixels

Om alles uit jouw banner advertentie te halen is het belangrijk om rekening te houden met de kwaliteit van de banner. De bovengenoemde pixels (het formaat) van banners moeten wel bij de afbeelding van de banner passen. Wanneer de banner te veel pixels bevat voor de afbeelding die eraan toegevoegd wordt, dan komt dit de kwaliteit niet ten goede. De teksten in de banners worden dan door de hoeveelheid pixels korrelig en niet goed leesbaar. Zo mist de lezer de boodschap die de banner bevat.

pixels-ontwerp

Bestandstype en -grootte

Door naast de pixels ook rekening te houden met de bestandstype en -grootte van de banner kan er niks meer misgaan met de kwaliteit van de banners. De bestandsgrootte van de banner mag nooit groter dan 100kb zijn. Wanneer het de 100 kb overstijgt, is de kans op een haperende banner groot. Dit gaat ten koste van de boodschap die de banner bevat. De bestandstypes die doorgaans gebruikt worden voor stilstaand beeld zijn JPG en PNG. Kies je voor bewegende afbeeldingen, exporteer je bestand dan als GIF of HTML5.

Jouw banners op de website en app van Omroep Brabant?

Bereik miljoenen bezoekers per maand

Ik wil hier meer over weten